Na een jarenlange lobby en een intensief testtraject is de 112NL app van de Politie beschikbaar!
Installeer de app nu vanuit de Android-store of Apple-store en geef bij het installeren op dat je 'moeilijk kunt spreken'. Zodat je mag chatten. Doe dit direct! In een urgente situatie telt immers elke seconde.
In dit artikel lees je hoe.
Snel 112 bereiken als je stottert
- 112 Brandweer
- 112 Politie
- 112 Ambulance
- Algemeen 112
Dit is een goede start om snel hulp in te schakelen.
Stotterend je locatie doorgeven?
Ook hoef je niet meer stotterend te vertellen waar jij je bevindt. De locatiegegevens zijn goed zichtbaar (als coördinaten) en worden automatisch meegestuurd. De hulpdienst weet daarmee al direct waar je bent.
Zonder nog maar één woord te hebben gesproken, heb je al veel informatie doorgegeven. Hiermee kan de meldkamer direct aan de slag. Maar er is meer!
Appen of chatten met 112 kan dat? Ja! Stel het nu in
Via het tandwiel icoon, rechts boven, kan je aangeven dat je een communicatieve beperking hebt.
Dit klinkt misschien wat zwaar, maar is reuze handig. Want daarmee ziet de centralist in de meldkamer meteen een extra instructie hoe met mensen met een communicatieve beperking om te gaan.
Indien nodig schakelt de centralist de chatfunctie in. Dit lijkt op Whatsapp, met het verschil dat deze chatfunctie nog sneller gaat. De chatfunctie van 112 is een realtime chat. Elk teken dat je intoetst, is direct zichtbaar in de meldkamer nog voordat je op 'verzenden' drukt. Hierdoor heeft de meldkamer letterlijk aan een half woord voldoende. Handig dus, als elke seconde telt.
Om de app vertrouwt over te laten overkomen, is er een knop "verzenden". Voor het chatten heeft deze geen functie.
Uiteraard kan je ook nog steeds spreken met de meldkamer. Maar je hebt nu een keuze!
Waarom zou ik de 112 app installeren?
- Veel mensen die stotteren, stotteren op het eerste woord van een zin. De kans op een flinke blokkade is in een spannende situatie groter dan normaal.
Een blokkade kan gemakkelijk overkomen als een "broekzakbeller": de telefoon belt automatisch 112 en de meldkamer hoort niets en hangt weer op. Bij een stotterblokkade kan dit tot misverstanden leiden. Dat wil je in noodsituaties voorkomen. - Een geleerde spreektechniek toepassen, midden in de nacht? De ervaring leert dat dit gemakkelijk verward wordt met iemand die behoorlijk aangeschoten is. De meldkamer maakt geregeld mee dat dronkaards voor de grap 112 bellen. Meer dan je denkt (en dat de meldkamer lief is). Een vergissing, als het druk is, is dan gauw gemaakt.
- Maar ik stotter juist minder als ik erg kwaad ben. Dus als het echt spannend is, zal het wel meevallen. Dan red ik mij wel.
Inderdaad zijn er mensen die in erg gespannen situaties juist minder stotteren. Het lastige is dat je onverwachte en echt spannende situaties niet kunt trainen. Zelfs iemand die weinig stottert en tijdens een AED-training met een pop oefende, merkte dat ze meer ging stotteren, toen ze in die oefensituatie 112 moest bellen.
Installeer daarom nu de app en stel deze vooraf in!
Regel ook direct 112 per sms
De 112 app werkt prima als er een internet verbinding is. Bij een (grote) calamiteit kan internet uitvallen of erg traag zijn. Daarom is er als alternatief een 112 per sms beschikbaar. Om hiervan gebruik te maken moet je jezelf vooraf aanmelden. Lees het artikel 112 per sms.
112-alliantie
Om 112 ook voor mensen met een communicatieve beperking (horen/spreken) bereikbaar te maken, is de afgelopen drie jaar op dit dossier intensief samengewerkt met de onderstaande organisaties. Immers, samen staan we sterker dan alleen.