Volgens het ProfielAcceptatie-onderzoek hebben mensen die stotteren ruim 30% minder kans op een baan. Vind je dat ook onacceptabel? Reageer op suggesties en breng jouw idee in!

Het ProfielAcceptatie-onderzoek werd uitgevoerd door Pimbaa, samen met de Universiteit van Amsterdam en met medewerking van werkgeversvereniging AWVN. Hier deden 200 werkgevers mee. Het rapport komt tot vier categorieën met profielen. Personen uit de lichtste categorie worden het makkelijkst geaccepteerd door werkgevers als ze meedingen naar een baan.

Stotteren valt in de tweede categorie samen met:

  • Fysieke beperking doof/slechthorend

  • Chronische fysieke ziekte (kanker)

  • Niet Aangeboren Hersenletsel

  • Fysieke beperking blind/slechtziend

Hoewel stotteren op jonge leeftijd ontstaat en er een WA-jong wetgeving is om er mensen die op jonge leeftijd al een beperking hebben moet ondersteunen, wordt hier nauwelijks gebruik van gemaakt.

Via de participatiewet ontvangen werkgevers een bonus als zij iemand met een arbeidshandicap in dienst nemen. Voorwaarde daarbij is dat je een beperking hebt, zoals een WA-jong regeling of een hulpmiddel nodig hebt dat meer dan xx euro per jaar kost.

Mensen die stotteren vallen tussen hierdoor tussen wal en schip. Dit mag niet gebeuren en we zoeken naar oplossingen. Heb jij een suggestie? Laat het ons weten via het contactformulier.