De inleiding van het boek Hoog Sensitief van Prof. dr. Elke van Hoof (VU Brussel) trok mij direct. Al in dat gedeelte zag ik overeenkomsten met stotteren.

Stotteren en hoog sensitief, iets nieuws?

Twee psychologen, Elaine en Art Aron schreven in 1997 als eerste over het begrip  hoog sensitief. Er ontstond spoedig een (wetenschappelijke) polarisatie storm waarbij nuance al snel ontbrak. Terwijl  de hoog sensitieve persoon van de ene arts naar de andere professional ging, in de hoop dat die wel het zou kunnen helpen. Deze ‘moeilijke’ patiënten shoppen dan van de ene doctor naar de andere. Dit doctor-shopping kan ook als symptoom worden gezien, aldus van Hoof. Zij zoeken naar erkenning en adequate hulp.
Naar hoeveel logopedisten, stottertherapeuten of andere therapeuten ben jij al geweest?

Ik besloot, als voorbereiding, op het publiekscollege bij het Donders Instituut het boek Hoogsensitief van Elke van Hoof verder te lezen.

Wat is hoog sensitief?

Als je hoog sensitief bent, ervaar je meer dan normaal prikkels uit de omgeving. Het is een relatief nieuw begrip.  De meetbaarheid is niet eenvoudig / eenduidig.
Herken jij je in een aantal van de onderstaande kenmerken? Verdiep je eens in hoog sensitiviteit. Bijvoorbeeld door één van de hiernaast aangegeven boeken te lezen.