In de Transactionele Analyse, een psychologische stroming, wordt de positie waarin zij verkeert als ze met de kinderen speelt en haar emoties hun weg laat gaan 'Vrij Kind' genoemd. Meer over 'vrij kind' en andere posities in de Transactionele Analyse is te lezen in het boek:"Transactionele Analyse".

Het vrijelijk mogen en kunnen uiten van emoties is, naar mijn mening, een belangrijk aspect om tot vrij spreken te komen. Zolang stotteraars emoties onder controle blijven houden, blijven onderdrukken, zullen ze vroeg of laat terugvallen. Het leren toe mogen staan en het mogen uiten van emoties is, denk ik, heel belangrijk voor mensen die stotteren.

Therapieën die gericht zijn op het leren toestaan van emoties en het leren uiten van emoties zijn o.a.: bio-energetische therapie, lichaamswerk, haptonomie, diverse vormen van psychotherapie (met uitzondering van: cognitieve gedragstherapie en RET. Dezen gaan van een rationele benadering uit en staan daarmee haaks op een emotionele-/gevoelsbenadering). De genoemde therapieën kunnen als een aanvulling op logopedie of stottertherapie worden gezien.

Terugblik door Chia Mei

Bron: nieuwsbrief NFS

In de Nieuwbrief van de NFS blikt Chia Mei terug op de opname en de uitzending. Opvallend is dat ze daarin schrijft:

"Maar wat kon Patrick doorvragen. Hij wist precies de goede vragen te stellen, dit had als resultaat dat ik echt al mijn gevoelens over stotteren kon uiten. Dit had ik nog nooit gedaan. Niet bij vrienden of mijn ouders. Maar wat was dit fijn zeg! Na die dag was ik kapot, het kostte erg veel energie, en ik kwam achter gevoelens en gedachten waar ik nog nooit bij stil stond".

Haar hele terugblik alsmede de nabespreking van de stottertherapeute is terug te lezen in de nieuwsbrief van de NFS.